• info@pedicurean.nl
  • 06 - 39 573 010
  • 06 - 39 573 010
 

Wat is een likdoorn?

Wat is een likdoorn?

Een likdoorn (ook wel eksteroog of eeltpit genoemd) is eelt dat van buiten naar binnen groeit in een puntvorm. Het puntje drukt op zenuwen waardoor de likdoorn erg pijnlijk kan zijn. Een verwaarloosde likdoorn kan zelfs gaan ontsteken. De huid rondom de likdoorn is dan rood en gezwollen. De likdoorn zelf is glasachtig geel en komt voor onder de voorvoet, op de tenen, tussen de tenen en zelfs onder nagel en in de nagelwal.

Soms zitten er bruine stipjes midden in de likdoorn en kunnen er bloedvaatjes in bekneld zitten. Dit noemen we dan een vaatlikdoorn. Als er naast de bloedvaatjes ook nog zenuwuiteindjes in bekneld zitten, spreken we van een zenuw/vaatlikdoorn. Deze likdoorn kan zelfs ‘s nachts pijnlijk zijn.

Wat is een likdoorn?

Hoe ontstaat een likdoorn?

Likdoorns ontstaan door druk en tegendruk. De huid wil zich beschermen en vormt eelt. Als de oorzaak niet wegenomen wordt, blijft zich eelt vormen en kan het eelt uiteindelijk naar binnengroeien zodat een likdoorn ontstaat. Meestal is de schoen de oorzaak van een likdoorn. De schoen knelt, maar men koopt de schoenen toch omdat ze zo mooi zijn. Dat de tenen opgevouwen zitten neemt men dan voor lief.

Ook kan er een onregelmatigheid aan de binnenkant van de schoen zitten of de schoen omsluit de voet niet goed waardoor de voet gaat glijden. Daarnaast kan ook de bouw van de voet de oorzaak zijn. Een verkeerde stand van de voet bijvoorbeeld doorgezakte middenvoetsbeentjes of een hamerteenstand, vergroot de kans op een likdoorn.

Wat kan ik voor u doen?

Ik kan de likdoorn tijdens een behandeling verwijderen door middel van snijden en frezen. Als dit met regelmaat vakkundig gebeurt kan de likdoorn op den duur kleiner worden en zelfs verdwijnen, mits de oorzaak ook wordt opgeheven. 

Een likdoorn waar zenuwtjes in bekneld zitten kan ook pijnloos verwijderd worden door met een chemische pakking te werken. De huid rondom de likdoorn wordt afgeplakt en op de likdoorn breng ik salicylzalf aan.

Na een paar dagen kan de likdoorn pijnloos verwijderd worden. Met de pakking kunt u douchen maar zorg ervoor dat deze droog blijft! Soms komt het voor dat de zalf gaat bijten. In dat geval verwijdert u de pakking en neemt u een voetbad met soda. 

Boek een behandeling

Wat kunt u er zelf aan doen?

  • Draag goed passende schoenen. Dat wil zeggen dat de tenen voldoende ruimte hebben, zowel in de breedte als in de lengte. De neus van de schoen mag ook niet bovenop de nagel drukken.
  • Controleer de binnenkant van uw schoen op onregelmatigheden. Soms ziet een schoen er van buiten nog prima uit, maar is de schoen van binnen versleten.
  • Als de bouw van de voet de oorzaak is, kan een zooltje of een ander hulpmiddel soms een oplossing zijn.
  • Er zijn speciale likdoornpleisters in de handel  maar u dient zeer voorzichtig te zijn met deze pleisters. Ze bevatten een middel dat te agressief is voor de gezonde huid en mogen zeker niet gebruikt worden door diabetes patiënten!
  • U kunt de likdoorn drukvrij leggen met b.v. viltringen of siliconen hulpmiddeltjes. Deze zijn in mijn salon verkrijgbaar.

Boek nu een afspraak

Heeft u voetproblemen, zoals bijvoorbeeld eelt, likdoorns of een ingegroeide teennagel? Of zijn uw voeten simpelweg toe aan een ontspannende, verzorgende pedicure? Bij Pedi-An bent u bij het juiste adres voor zowel medische als verzorgende voetpedicures. Bekijk nu het aanbod aan behandelingen en boek een afspraak!

Boek nu een afspraak